HES’ler Enerji Arzında Kritik Rol Oynuyor
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 20 Şubat’ta yayınlanan verilere göre 2024 yılı Türkiye’de üretilen elektrik enerjisinin yüzde 21,5’i hidroelektrik santrallerden (HES) elde edildi. Aynı dönemde GES’lerden elde edilen enerjinin oranı yüzde 7,5; RES’lerden elde edilen enerjinin oranı ise yüzde 10,5 oldu.
“Hidroelektrik Santraller Tahmin Edilebilir ve Depolanabilir”
HESİAD Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, hidroelektrik santrallerin enerji arz güvenliğini sağlayan en önemli kaynaklardan biri olduğunu belirterek, “Değişen ihtiyaçlar ve gelişen teknolojiler doğrultusunda, ülkemizin en tahmin edilebilir, kontrol edilebilir ve depolanabilir yenilenebilir enerji kaynağı olan HES’lerden daha fazla yararlanmalıyız” dedi.
HES’lerin Elektrik Üretimindeki Payı Arttı
DSİ tarafından açıklanan 2024 verilerine göre, ülkede toplam 349 milyar kilovatsaat elektrik üretildi. Bunun 75 milyar kilovatsaati HES’lerden sağlandı. HES’lerin elektrik ihtiyacını karşılama oranı 2023’te %20 seviyesindeyken, 2024’te %21,5’e yükseldi. DSİ’nin açıklamasına göre bu üretim miktarıyla HES’lerin 2024 yılında ülkemizin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılama oranı yaklaşık yüzde 21,5 oldu. Bu oran 2023 yılında yüzde 20 seviyesindeydi. Yine aynı açıklamada yer verilen bilgilere göre 2024’te HES’lerden elde edilen elektrik enerjisinin yüzde 76,4’ü depolamalı HES’lerde, yüzde 23,6’sı ise nehir tipi santrallerde üretildi.
“HES’lerin Enerji Portföyündeki Rolü Güçlendirilmeli”
HESİAD Başkanı Güven, HES’lerin enerji portföyündeki rolünün artmasının enerji bağımsızlığını ve arz güvenliğini güçlendireceğini vurguladı. Ayrıca, DSİ’nin “mücbir sebep tanımı ve HES’lerin finansal yükümlülükleri” kapsamındaki düzenlemelerinin sektör tarafından olumlu karşılandığını belirtti. Güven, sektörü geliştirecek ve HES’lerin enerji üretimindeki payını artıracak her düzenlemenin, cari açığı azaltarak ekonomiye olumlu katkı sağlayacağını ifade etti.