Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Szijjártó ve Rosatom Genel Müdürü Likhachev, Paks-II NGS Projesine İlişkin Görüştü
  1. Anasayfa
  2. Nükleer

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Szijjártó ve Rosatom Genel Müdürü Likhachev, Paks-II NGS Projesine İlişkin Görüştü

0

Rosatom Genel Müdürü Likhachev ve Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Szijjártó, Paks-II NGS projesini inceledi.
Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter Szijjártó ve Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Macaristan’da inşa edilen Paks-II Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin hayata geçirilmesiyle ilgili bir toplantı yaptıktan sonra NGS sahasını ziyaret etti.

Görüşmede Likhachev ve Szijjártó, geçen yıl genel lisansın alınması ve bu yılın ağustos ayında projenin inşa aşamasına geçmesinin ardından sahadaki çalışmaların kapsamı ve yoğunluğundan bahsetti.

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, en güvenilir, sürdürülebilir ve en çevre dostu elektrik üretim yöntemlerinden biri olan nükleer enerjinin başka bir seçeneğinin olmadığını belirtti. Aleksey Likhachev, Rosatom’un VVER-1200 reaktörlerinin seri inşasında deneyimli olduğunu ve “Yeni Macar güç ünitelerine özel bir önem veriyoruz ve bu projeyi mümkün olduğunca etkili şekilde uygulamaya hazırız” dedi. Halihazırda Rusya, VVER-1200 tipi 4 güç ünitesini başarıyla işletiyor. Kasım ayı başında Rosatom, bu tür iki güç ünitesini inşa ettiğimiz Belarus NGS’yi tamamladı. Rosatom, yurt dışındaki diğer sahalarda VVER-1200 reaktörlerine sahip olacak 14 yeni ünite inşa ediyor.

Ayrıca Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter Szijjártó, “Paks-II nükleer güç santrali projesi, gerçek anlamda uluslararası bir projedir” diye konuştu. Şu anda Avrupa’da inşaat lisansı almış en büyük nükleer proje olan Paks-II NGS’de iki yeni güç ünitesi inşa edilmektedir. Proje, Rus genel yüklenicinin yanı sıra 94 Macar şirketinin ve çok sayıda Amerikalı, Alman, Fransız, İsveçli ve Avusturyalı yüklenicinin katılmasıyla uluslararası bir proje niteliğini taşıyor. 

6’ncı güç ünitesinin temel çukurunun kazılması, planlanandan önce 5 metre derinliğe kadar macar yüklenici tarafından tamamlandı. Böylece dört hektarlık bir alanı kazmak, yeraltı suyu seviyesine kadar tamamlandı.

Ay başında, tüm güvenlik kurallarına uyularak toprak stabilizasyonu için çalışmalar başladı. Bu araştırma bir Alman şirketi tarafından yürütülüyor ve bir milyon tona kadar çimento kullanılmasını içeriyor. Yine de, inşaat sahasını yeraltı suyu sızıntılarından korumak için inşa edilen 2,7 km uzunluğunda su geçirmez katmanın kurulumu devam ediyor. Bu çalışmaların 2023 yılı sonuna kadar tamamlanması ve projede belirtilen derinlik olan 23-27 metrelik toprağın kazılması önemli bir aşama olacak. Bu nedenle toplam 4 milyon metreküp toprak kazılacak.

Rusya, santral için uzun döngülü ekipman üretmeye başladı. Bu ekipmanlara reaktör kabı, kor tutucular ve nükleer tesis makineleri dahildir. İşçi sayısı da artıyor. Şantiyede çalışan 800-900 kişinin 2023 yılı sonuna kadar artması bekleniyor. 2024 yılı sonunda bu sayının yaklaşık 2 bin olması bekleniyor. Çalışmaların en yoğun dönemlerinde de 10 ila 13 bin çalışanın çalışacağı söyleniyor.

Bilgilendirme Notu:
14 Ocak 2014 tarihli Rusya-Macaristan hükümetler arası anlaşması ve yeni santralin inşasına ilişkin üç temel sözleşme, Paks-II NGS projesini başlatıyor. Paks-II NGS inşası için Ağustos 2022’de Macar düzenleyici kurum tarafından ana lisans verildi. Paks-II NGS, 3+ nesil iki VVER-1200 reaktöre sahip olacak. Paks-II NGS, Avrupa Birliği topraklarında Rus tarafından geliştirilen ilk proje olma özelliğini taşıyor. İnşaat lisansı, projenin Macaristan ve Avrupa güvenlik standartlarına uygunluğunu onayladı. VVER-1200 tipi 4 güç ünitesi şu anda Rusya’da ve Rusya dışında Belarus NGS’de iki benzer ünite başarıyla çalışıyor.  Rosatom, on ülkede 33 güç ünitesini yurt dışı sipariş portföyünde bulunduruyor.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir