Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Muhtemelen bu yıl içerisinde Ordu açıklarında keşif amaçlı yeni bir sondaj yapabiliriz. Yine Doğu Karadeniz’de Rize açıklarında da petrol potansiyeli içeren bazı lokasyonlarımız var. Orada da yine bir sondaj yapabiliriz. Artık imkanlar elimizde, filomuz elimizde. Kendi iş planımıza uygun olarak bu çalışmaları devam ettireceğiz.” dedi.

Bakan Dönmez, Eskişehir’de bir restoranda gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda, hükümetleri döneminde elektrikte kurulu gücü 32 bin megavatlardan 105 bin megavatlara çıkardıklarını söyledi.
Gelişen ve büyüyen Türkiye’nin sanayisiyle, hizmet sektörüyle artan enerji talebini karşılayabilmeleri için üretim tesislerinin sayısını ve kapasitesini arttırmaları gerektiğini belirten Dönmez, şöyle konuştu:
“Son 20 yılda elektrik üretim dağıtım alanında yaklaşık 100 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirildi. Bunun büyük bir kısmı özel sektör eliyle gerçekleştirildi. Biliyorsunuz, elektrik üretiminde 2000’li yılların başında kamunun payı yüzde 80’ler seviyesindeyken şu anda kamunun payı yüzde 20’nin altına düştü. Bir, elindeki varlıkları özelleştirmek suretiyle azaltmış oldu. İkincisi de yeni kurulan tesislerin tamamı özel sektör eliyle yapılmış oldu. Eğer kamu eliyle yapılmaya devam edilseydi 100 milyar dolarlık hazinemizden bir kaynak ayıracaktık. O zaman Türkiye’de yollar, hastaneler, havalimanları, limanlar, okullar gibi birçok kaynak ayırdığımız noktalara belki yeterince kaynak ayıramayacaktık. Aslında milli bütçeye ciddi katkı sağlayan bir sektör. Rekabete açık zaten. Belli alanlarda yenilenebilir enerji kaynakları başta olmak üzere destekleme alımları var. Tüm Avrupalı batı dünyasının regülasyonlarına benzer bir regülasyonla da bu süreci yönetiyoruz.”
İktidara geldiklerinde İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir ve Kocaeli olmak üzere sadece 5 büyük şehirde doğal gaz olduğunu ifade eden Dönmez, “Bunların sadece merkez ilçeleri ve merkez mahalleleriyle sınırlıydı. Edirne’den Kars’a kadar tüm şehirlerimizi doğal gaza kavuşturmuş olduk. Şu anda doğal gaz kullanan abone sayısı 19 milyonu aştı, 20 milyon. Ülkemizin yüzde 75’i doğal gaza erişmiş durumda.” diye konuştu.
İkinci faz da bittiğinde 40 milyon metreküpe ulaşmış olacağız
Doğal gazda toplamda yeniden değerleme yaptırdıktan sonra toplam keşiflerinin 710 milyar metreküpe ulaştığını anlatan Dönmez, “Hamdolsun, 2,5 yıl gibi rekor bir süre içerisinde bu işlerimizi tamamladık. Karada ve denizde bu projede 10 bin kişi çalıştı. Gece gündüz demeden 7/24 esasıyla. Geçtiğimiz ayın 20’sinde de karada o gazımızı yaktık. Günlük inşallah ilk faz 10 milyon metreküp üretecek. Ardından ikinci fazı geliştirmeye hemen başlıyoruz. İkinci faz da bittiğinde 40 milyon metreküpe ulaşmış olacağız. Bu bölgede çıkartılan gazın miktarı Türkiye’deki konutların 35 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek seviyede hamdolsun.” ifadesini kullandı.
Ordu açıklarında keşif amaçlı yeni bir sondaj yapabiliriz
Doğal gazda yeni keşiflerin de gelebileceğini vurgulayan Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şimdi biz Karadeniz’i batıdan doğuya karış karış arıyoruz. Bir taraftan sismik araştırma gemilerimiz önce ön etütleri, jeolojik etütleri yapıyorlar. Ardından onu değerlendiren bir ekibimiz var. Potansiyel içeren lokasyonları belirliyorlar. Oralarda da ilk sondajları yapıyoruz. Muhtemelen bu yıl içerisinde Ordu açıklarında keşif amaçlı yeni bir sondaj yapabiliriz. Yine Doğu Karadeniz’de Rize açıklarında da petrol potansiyeli içeren bazı lokasyonlarımız var. Orada da yine bir sondaj yapabiliriz. Artık imkanlar elimizde, filomuz elimizde. Kendi iş planımıza uygun olarak bu çalışmaları devam ettireceğiz. Bu bir başlangıç, son değil. Enerji bağımsızlığımız açısından bu son derece kritik. Geçtiğimiz yıl 95 milyar dolar enerji ürünleri ithalatına bedel ödemişiz. Şimdi örneğin bunun yarısını Türkiye’de üretmiş olsak işte 45-50 milyar dolar cebinizde kalacak demektir. Buradaki işçimize, mühendisimize, tedarikçisine, tedarikçimize kaynak aktaracaksınız anlamına gelir.”
Kaynak: Enerjigov