Üniversite, Güneş Enerjisi Alanında Teknoloji Geliştirdi
  1. Anasayfa
  2. Güneş

Üniversite, Güneş Enerjisi Alanında Teknoloji Geliştirdi

0

 Harran Üniversitesi GAPYENEV merkezinde “Yenilikçi Yerli Endüstriyel Ölçekte Fresnel Kolektör Geliştirmesi Ve Prototip Üretimi” projesi gerçekleştirdi.

Harran Üniversitesi GAPYENEV merkezinde TÜBİTAK 1003 öncelikli alanlarda desteklenen “Yenilikçi Yerli Endüstriyel Ölçekte Fresnel Kolektör Geliştirmesi Ve Prototip Üretimi” başlıklı projede prototip üretimi gerçekleştirildi. Proje yürütücülüğünü GAPYENEV Merkezi Müdürü Prof. Dr. M. Azmi Aktacir’in yaptığı projeye 1 Şubat 2020 yılında başlanıldı. Geçen süreçte projede hedeflenen kriterlere uygun olarak lineer fresnel güneş kolektör tasarlanarak, yerel imkanlarla prototip imalatı yapıldı. Projenin son 6 aylık döneminde performans deneyleri ve çeşitli uygulamalar için kullanılabilirliği incelenecek.

Enerji maliyetleri düşürülecek…

Projede, Harran Üniversitesi’nin Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Fizik Bölümü akademisyenlerinden oluşturulan bir ekiple multi disipliner bir çalışma gerçekleştiriliyor. Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik GAPYENEV merkezini ziyaret ederek yürütülen proje çalışmaları hakkında bilgiler aldı. Rektör Çelik’in yaptığı açıklamada, GAPYENEV merkezi tarafından yürütülen çalışmanın ülkemiz için oldukça önemli olduğunu, endüstriyel uygulamalarda ısıl güneş enerji teknolojilerinin kullanılması ile enerji maliyetlerinin düşürüleceğini bunun da sanayicinin rekabet gücünü arttıracağını vurgulayarak bu projenin Harran Üniversitesinde geliştirilmesinden dolayı memnuniyetini belirtti. Ayrıca, bu sistemin yaygınlaştırılması için bundan sonraki dönemde gerekli çalışmaların yürütüleceğini ifade etti.

Şanlıurfa GES yatırımları için daha cazip olacak!

GAPYENEV Merkezi Müdürü ve proje yürütücülüğünü yapan Prof. Dr. M. Azmi Aktacir yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Son yıllarda güneş enerjisi çalışmaları ülkemizde ağırlıklı olarak fotovoltaik sistemler üzerine olmakta, ısıl güneş enerjisi uygulamalarında düşük sıcaklık değerine sahip düzlemsel kolektörler kullanılmaktır. Bunun yerine yoğunlaştırılmış güneş enerjisi teknolojilerinin kullanılması ile yüksek sıcaklığa erişileceğini ve özellikle endüstriyel uygulamalarda gerekli olan yüksek ısıl enerji ihtiyacı ucuz ve kolayca karşılanacaktır. Yapılan bu proje ile lineer fresnel güneş kolektör sistemlerinin tasarım ve üretim süreçleri Harran Üniversitesi imkanlarıyla gerçekleştirildi. Bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir. Özellikle güneş enerji potansiyelinin en fazla olduğu il olan Şanlıurfa’da güneş enerjisinden ısıl enerji elde edilmesiyle, bu bölge yatırımlar için daha cazip olacaktır. İklim değişikliğinin en fazla hissedildiği günümüzde, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve enerji verimli sistemlerin geliştirilmesi ve bu sistemlerin ülkemizde yaygınlaştırılması çevre, ekonomi gibi birçok alanda önemli katkılar sağlayacaktır. Bu projeye desteklerinden dolayı TÜBİTAK’a teşekkür ederim.”

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir