Rosatom 2024 Yılında Yurt Dışında 140’tan Fazla Buluş İçin Patent Aldı
  1. Anasayfa
  2. Haberler

Rosatom 2024 Yılında Yurt Dışında 140’tan Fazla Buluş İçin Patent Aldı

0

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, 2024 yılında yurt dışında 30’dan fazla ülkede 280’den fazla patent başvurusunda bulundu. Bu patentlerden 140’tan fazlası tescil edildi. 2023 yılı rakamlarına kıyasla patent sayısında bir buçuk kat artış kaydedildi. Patentler, gelişmiş enerji sistemlerine ilişkin teknolojilerin haklarını koruma altına alıyor.

Patentler Hangi Teknolojileri Kapsıyor?

Rosatom’un patentleri, 3+ Nesil VVER-1200 ve VVER-TOI reaktörlerine sahip nükleer güç santralleri (NGS), hızlı reaktörler, yüer nükleer güç santrallerine yönelik ekipmanlar ve küçük modüler reaktör (SMR) tabanlı NGS teknolojilerini kapsıyor. Patentli teknolojiler halihazırda kullanılmakta ve ekipmanlar verimli bir şekilde çalışmaktadır.

Sektördeki En Önemli Buluşlar

Rosatom’un mühendislik bölümüne bağlı Atomenergoproekt tarafından geliştirilen “Pasif Isı Çekişi Sistemi İzleme Cihazı,” 2024’te yurt dışında patentlenen en önemli yeniliklerden biri olarak gösteriliyor. Bu cihaz, nükleer santrallerde pasif ısı çekişi sisteminin çalışabilirliğini hızlı bir şekilde değerlendirerek, işletme güvenliğini artırıyor.

Bir diğer yenilik, aktinit tuzlarının monofazik tozlarını üreten bir cihazdır. Bu cihaz, uranyum ve plütonyum gibi aktinit elementlerinin tuzlarını sentezleyerek nükleer yakıt peletlerinin üretiminde kritik bir rol oynuyor. VG Khlopin Radyum Enstitüsü’ndeki bilim insanları, aktinit tuzlarını tek aşamada sentezleyerek işlem verimliliğini ve güvenliğini artıran yeni bir yöntem geliştirdi. Bu sayede radyoaktif atıklar da azalmış oldu.

Yakıt Demeti Üretiminde Yeni Yöntem

Rosatom’un yakıt bölümüne bağlı Novosibirsk Kimyasal Konsantreler Tesisi uzmanları tarafından geliştirilen yeni yakıt demeti üretim yöntemi de dikkat çeken buluşlar arasında. Bu yöntem, nükleer yakıt üretim sürecinin etkinliğini artırmayı hedefliyor.

Rosatom’un Stratejik Hedefleri

Rosatom’un, sanayi şirketlerine patent alma ve fikri mülkiyet yönetimi konusunda destek veren Bilim ve Yenilikler Operasyonlarından Sorumlu Müdür Yardımcısı Artem Vernigora, şu açıklamalarda bulundu:

“Rosatom, yeni pazarlar arayışını sürdürüyor. Şu an itibariyle, şirketin birikmiş yurt dışı siparişleri 10 ülkeden toplam 39 nükleer üniteyi kapsıyor. Bu ülkeler arasında Çin, Türkiye, Mısır, Macaristan, Hindistan ve Bangladeş bulunuyor. Yurt dışında patent alarak Rus bilim insanlarının fikri mülkiyetini korumaya ve teknolojik iş birliklerini güçlendirmeye kararlıyız. Son üç yılda patent başvuru oranlarımız hızla yükseldi. Şu anda 50’den fazla patent ailesine ait 800’den fazla başvuru ve patent beklemede.”

Ayrıca, Rosatom gelecekte yabancı nükleer güç santrallerine yönelik mühendislik, tedarik ve inşaat sözleşmelerine patent maliyetlerini dahil etmeyi planlıyor. Bu adım, şirketin uluslararası patent stratejisini daha da güçlendirecek. Bu girişimler, patent sayısını artıracak ve Rus bilim insanlarının uluslararası itibarını yükseltecektir.”

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir