Cengiz İnşaat, Karavanke Tüneli Projesinde Sona Yaklaştı – Araç Geçişleri 2026’da Başlıyor
  1. Anasayfa
  2. Haberler

Cengiz İnşaat, Karavanke Tüneli Projesinde Sona Yaklaştı – Araç Geçişleri 2026’da Başlıyor

0

Karavanke Tüneli’nde Altyapı Tamamlandı, Araç Geçişleri 2026’da Başlıyor

Cengiz İnşaat, Akdeniz, Balkanlar ve Orta Avrupa’yı birbirine bağlayan Karavanke Tüneli’nde altyapı çalışmalarını başarıyla tamamladı. Avusturya-Slovenya sınırında yer alan ve Avrupa ulaşımı açısından kritik bir konumda bulunan tünelin doğu tüpü, 2026’nın ilk çeyreğinde trafiğe açılacak. Bu proje, Slovenya’da bir Türk firması tarafından gerçekleştirilen ilk altyapı projesi olma özelliğini taşıyor.

Avusturya’ya bağlanan en önemli karayolu geçişlerinden biri olan Karavanke Tüneli, Alp Dağları’nda stratejik bir geçiş noktası oluşturuyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte mekanik sistemler, asfalt tabakaları, beton yol kaplamaları, epoksi boyama işlemleri, tünel aydınlatma ve havalandırma sistemleri gibi tüm elektromekanik çalışmalar tamamlanmış olacak.

7,822 Metrelik Dev Tünel

Slovenya topraklarında inşa edilen en uzun karayolu tüneli olan Karavanke, Hrusica bölgesinde yer alıyor ve toplam uzunluğu 7.822 metre olacak. Cengiz İnşaat, bu tünelin 3.446 metrelik Slovenya bölümünü inşa ederek Türk müteahhitlik sektörünün Avrupa’daki gücünü bir kez daha kanıtlıyor. Şirket, zorlu coğrafi şartları ileri mühendislik çözümleriyle aşarak projeyi başarıyla tamamlamaya hazırlanıyor.

ULUSLARARASI TİCARET VE TURİZME KATKI SAĞLAYACAK

Cengiz İnşaat Proje Müdürü Mert Çevik, Karavanke Tüneli’nin 8 ülkenin ulaşım ağını doğrudan etkileyeceğini ve uluslararası ticaret ile turizmin gelişmesine büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Çevik, Kasım 2024’te tünelin elektromekanik sistemlerinin kurulumunu üstlenen Avusturyalı yükleniciye teslim ettiklerini belirterek şu bilgileri paylaştı:

“Böylesine stratejik bir projede yer almak bizim için büyük bir gurur. Kasım ayında elektromekanik sistemlerin devrini yaptık ve artık üstyapı çalışmalarına odaklandık. Hedefimiz, Karavanke Tüneli’ni 2026’nın ilk çeyreğinde trafiğe açmak. Mevcut tünel renovasyona alındığında, yeni tünel ilk etapta çift yönlü olarak kullanılacak. Renovasyon tamamlandığında ise bizim inşa ettiğimiz tünel sadece Slovenya-Avusturya yönü için trafiğe açılacak.”

AVRUPA BİRLİĞİ TARAFINDAN FİNANSE EDİLİYOR

120,2 milyon Euro ihale bedeliyle alınan proje, Avrupa Birliği fonlarıyla finanse ediliyor. Tünel gişelerinden bağlantı yollarına kadar tüm altyapıyı tamamlayan Cengiz İnşaat, projede ayrıca:

165,2 metre uzunluğunda ardgermeli bir köprü,
Tünelin havalandırma, aydınlatma ve elektromekanik sistemlerini yönetecek portal binası,
1.000 metrekarelik, 3 katlı idari bina inşa etti.

Tünel açıldığında, 175’i Türk olmak üzere toplam 225 kişilik bir ekip tarafından yönetilecek. Üç yıllık renovasyon sürecinde, tünelden yaklaşık 15 milyon aracın geçmesi bekleniyor.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir