OPET’ten Sektöre Örnek: Çevre Dostu Akıllı İstasyonlar
0

OPET, İstanbul Çekmeköy ve Poyrazköy’deki çevre dostu ve akıllı istasyonlarıyla, akaryakıt sektöründe sürdürülebilirliğe yönelik yenilikçi bir adım attı. Bu istasyonlar, enerji ihtiyacını çatıya kurulu güneş enerji santrali (GES) ile karşılıyor ve verimli enerji ve su kullanımı sunuyor.

Çevre Dostu İnovasyon ve İlkler

OPET Genel Müdürü Özgür Kahramanzade, “2053 Net Sıfır Emisyon” hedefi doğrultusunda projelendirilen bu istasyonların tamamen güneş enerjisiyle çalıştığını belirtiyor. Çekmeköy istasyonunda yer alan 570 güneş paneli, yıllık 330 bin kWh enerji üretecek kapasitede. Bu üretim ile yıllık 160 ton CO₂ salımı engellenerek 20 bin ağacın sağladığı çevresel fayda sağlanıyor. Ayrıca, istasyonlarda %95’in üzerinde buhar geri kazanımı sağlayan sistemler kullanılarak karbon ayak izleri daha da azaltılıyor.

Akıllı ve Sürdürülebilir Sistemler

Yeni istasyonlar, su verimliliği için de çeşitli çözümler sunuyor:

  • Yağmur Suyu Kullanımı: 50 m³ kapasiteli yer altı tankları, yağmur suyunu toplamak için tasarlandı. Bu su, saha sulama ve tuvalet rezervuarlarında kullanılarak su tüketiminde %10 tasarruf sağlanıyor.
  • Otomatik Sayaç İzleme: Mahallere özel bağımsız sayaç izleme sistemi ile su tüketimi kontrol altında tutuluyor ve gelişmiş arıtma sistemiyle atık su kontrollü olarak geri kazanılıyor.

Yapay Zeka ile Desteklenen Verimlilik

Çekmeköy istasyonu, yapay zeka ve makine öğrenmesi algoritmalarından faydalanarak, enerji yönetiminde ve iklimlendirme kontrolünde verimliliği artırıyor. Ayrıca CO₂ sensörleri ile hava kalitesinin sürekli izlenmesi, merkezi otomasyon sistemi ile tüm cihazların raporlanması, OPET’in müşteri konforunu ve güvenliğini ön planda tuttuğunu gösteriyor.

Diğer Yenilikçi Özellikler

  • Tam Renkli Dijital Panolar: İstasyonlarda fiyat, trafik ve hava durumu bilgileri anlık olarak aktarılıyor.
  • Yeşil Alanların Sürdürülebilir Sulaması: Bölgeye uygun az su tüketen bitkilerle yeşil alanlar oluşturulmuş ve yağmur sensörleri ile desteklenen yer altı damlama sistemi kullanılıyor.
  • Deprem Sensörleri: İstasyon binasının ana taşıyıcılarına yerleştirilen deprem sensörleri, tehlike anında merkezi otomasyon üzerinden gereken önlemleri alıyor.

LEED Platinum sertifikası almayı hedefleyen OPET, bu konseptin yaygınlaşması için Çekmeköy ve Başakşehir’de iki yeni istasyon daha inşa ediyor.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 1
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir