Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), 2024’ün ilk dokuz ayını değerlendirerek sektörde yaşanan iç ve dış piyasa gelişmelerini, üretim azalmalarını ve sektörün geleceği için alınması gereken önlemleri paylaştı. İç satışlarda %4 artış görülmesine rağmen, ihracatta %6 düşüş yaşandı; toplam satışlarda ise %3’lük ve üretim miktarlarında %4’lük bir azalma kaydedildi. TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, özellikle enerji verimli ürünlerin yaygınlaşmasının ve tüketiciye ulaşımını kolaylaştıracak teşviklerin ülke ekonomisine fayda sağlayacağını vurguladı. Yapılan çalışmalara göre, sadece buzdolaplarının enerji verimli modellerle değiştirilmesi, on yılda Keban Barajı’nın iki yıllık üretimi kadar enerji tasarrufu sağlayabilir.

Enerji Verimli Ürünlerin Önemi ve Dijital Dönüşüm Odaklı Yatırımlar
Enerji tasarruflu ürünlerin yaygınlaşmasının enerji maliyetlerini düşürdüğünü ve doğal kaynakları koruduğunu belirten Sığın, bu ürünlerin sektör için önemli bir büyüme alanı olduğunu vurguladı. Ayrıca, sektörün dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm yatırımları ile Avrupa pazarına entegrasyonunun artırılması gerektiğini ifade etti. Gerekli düzenlemeler yapılarak AB mevzuatına uyum sağlanmasının, ihracat pazarlarında Türkiye’nin rekabet gücünü artıracağı belirtildi.
Uzak Doğu Rekabeti ve Maliyet Baskıları
TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı, Uzak Doğulu üreticilerin devlet destekleriyle rekabet avantajı sağladığına ve Türkiye’deki üreticilerin bu avantajdan yoksun olduğuna dikkat çekti. Bu rekabeti dengelemek için ihracatçılara sağlanacak teşviklerin kritik olduğuna vurgu yaptı.
Antidamping Önlemlerinin Etkisi ve Polistiren Vergileri
Sektörün ana girdilerinden çelik üzerindeki antidamping vergilerinin ve olası ek polistiren vergilerinin maliyetleri artırdığı ifade edildi. TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz, çelik üzerindeki yüksek antidamping vergilerinin nihai ürün maliyetlerini artırarak sektörde rekabet gücünü olumsuz etkilediğini belirtti.
Maliyet Yükleri ve GEKAP Ücretleri
TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Semir Kuseyri, Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) artışlarının sektör üzerindeki baskısını dile getirerek, bu durumun iç pazarda daralma ve büyüme potansiyelinde kısıtlamaya yol açtığını belirtti.