Körfez Ulaştırma: 2050 Karbon Nötr Hedefi İçin Hibrit Lokomotiflerle Hız Kazanıyor
  1. Anasayfa
  2. Petrol ve Akaryakıt

Körfez Ulaştırma: 2050 Karbon Nötr Hedefi İçin Hibrit Lokomotiflerle Hız Kazanıyor

0

Kesintisiz Akaryakıt Lojistiği ve Çevreye Katkı

Tüpraş’ın demir yolu taşımacılığı iştiraki olan Körfez Ulaştırma, 7/24 kesintisiz akaryakıt lojistiği sağlayarak, çevreci bir yaklaşımla sektörde fark yaratıyor. Şirket, Eurodual hibrit lokomotifleriyle daha sürdürülebilir taşımacılık yaparken, karbon salımını önemli ölçüde azaltıyor. Körfez Ulaştırma, 2018’den 2024 Haziran ayına kadar 10,3 milyon ton akaryakıt ve ara ürün taşırken, kara yolu taşımacılığına kıyasla 145 bin ton CO2 salımının önüne geçti.

Demir Yolu ile Çevreci Taşımacılık

Körfez Ulaştırma, 2017 yılında Kırıkkale ve İzmit Rafinerileri arasında akaryakıt taşımacılığına başladığından bu yana sektördeki varlığını güçlendiriyor. Şirket, kara yolu taşımacılığını azaltarak trafiği rahatlatırken, çevresel etkiyi de minimuma indiriyor.

Lojistik operasyonlarını genişletmeye devam eden Körfez Ulaştırma, İsviçreli Stadler firmasından aldığı hibrit lokomotiflerle ticari seferlerine aralıksız devam ediyor. 2024’ün son çeyreğinde iki yeni hibrit lokomotifin daha katılmasıyla toplamda 14 lokomotiflik bir filoya ulaşmayı hedefliyor. Bu lokomotiflerin 9’u hibrit, 5’i ise dizel olacak.

10 Milyon Kilometre: Çevreye Büyük Katkı

Körfez Ulaştırma Genel Müdürü Tufan Başarır, bugüne kadar yapılan 10 milyon kilometrelik tren işletmeciliğinin dünyanın çevresini 260 kez dolaşmaya eşdeğer olduğunu belirtti. Şirket, 2023 yılı itibarıyla 2,2 milyon ton akaryakıt ve 64 bin ton demir cevheri taşımış durumda. Ayrıca, 517 akaryakıt vagonu ve 34 platform vagonuyla hizmet vererek sektörde lider konumunu sürdürüyor.

Başarır, çevreci taşımacılık hedeflerinin yanı sıra, akaryakıt dışı ürünlerde de büyüme planları yaptıklarını vurguladı. Körfez Ulaştırma, 145 bin ton CO2 eşdeğerinde salımı engelleyerek, ana şirketi Tüpraş’ın “2050 Karbon Nötr” hedeflerine katkı sağlıyor.

Kadın İstihdamına Öncülük

Körfez Ulaştırma, kapsayıcı iş yeri uygulamaları ile demir yolu sektöründe kadın istihdamında öncü adımlar atıyor. Şirket, Kırıkkale ve İzmit’te kadın operasyon görevlilerini göreve başlatırken, kadın makinistleri de sahaya hazırlıyor. 2025’in ikinci çeyreğinde makinistlik eğitimi tamamlayan kadın çalışanlar sahada aktif olarak görev alacak.

Vagon Bakımında Sektör Standartlarını Yükseltiyor

Körfez Ulaştırma, Tüpraş’ın Kırıkkale Rafinerisi’nde yer alan ECM sertifikalı atölyelerde vagon bakım ve onarım hizmetleri sunuyor. 2023 yılında 22 Körfez vagonu ve 45 diğer firma vagonunun bakımı yapılırken, teker takımları üretim kapasitesi de artırıldı. Lokomotiflerin bakım işlemleri ise Körfez Ulaştırma ekipleri tarafından yürütülüyor.

2050 Karbon Nötr Hedefleriyle Uyumlu Çevreci Taşımacılık

Tüpraş’ın “Karbon Nötr 2050” hedeflerine paralel olarak Körfez Ulaştırma, 2030’a kadar Kapsam 1 emisyon yoğunluğunu %45 azaltmayı hedefliyor. Demir yolu taşımacılığı, kara yoluna kıyasla önemli ölçüde daha düşük emisyon sağlıyor. Bu da hem çevreye hem de topluma büyük katkılar sunuyor.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir