26 Ocak 2024, Moskova, Rusya – Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde görev yapacak olan uzmanların yetiştirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.
Bu yılki program, Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerinden mezun olanların Rusya’da nükleer ve ilgili alanlarda yüksek lisans yapabilmesi amacıyla hazırlandı.
Programa kabul edilecek olanlar, Rusya’nın en iyi teknik üniversiteleri olarak kabul edilen Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi MEPhI (NRNU MEPhI) ve Ulusal Araştırma Üniversitesi MPEI’de (NRU MPEI) eğitim alabilecek. Bu üniversitelerden MEPhI, aynı zamanda Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom için en fazla uzman yetiştiren üniversite olarak da öne çıkıyor.
Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali için uzman yetiştirmeyi amaçlayan bu program 3 yıl sürecek. Yüksek lisans öğrencileri ilk yıl Rusça teknik ağırlıklı eğitim alırken, kalan 2 yılda da uzmanlık dersleri görecekler.
Üniversitelerin bilim, teknoloji veya enerji alanında lisans derecesine sahip olan öğrencilerin katılabileceği programa başvuru tek aşamada gerçekleşecek. Adayların 29 Şubat 2024 tarihine kadar gerekli belgelerle başvurularını yapmaları gerekiyor. Program kapsamında, 21’i NRNU MEPhI’de, 47’si NIU MPEI’de olmak üzere toplamda 68 öğrenciye eğitim verilmesi planlanıyor. Ortak eğitim programına kabul hakkında ayrıntılı bilgi AKKUYU NÜKLEER A.Ş’nin https://akkuyu.com/tr/career/education adresindeki resmi web sitesinde yer alıyor.
Türkiye’nin ilk nükleer güç santralinin gelecekteki Türk mühendislerinin eğitimi, tahsis edilen eğitim kotalarına uygun olarak Rusya Federasyonu bütçesinden karşılanıyor. AKKUYU NÜKLEER A.Ş. ise, uzman adaylarına burs ve vize desteğinin yanı sıra sağlık sigortası da sağlıyor.
Şirket, bunun yanı sıra öğrenim gören öğrencilerin, İstanbul-Moskova-İstanbul veya Ankara-Moskova-Ankara güzergahındaki yıllık uçuş ücretlerini de karşılıyor.
Bilgi notu:
Akkuyu NGS, Türkiye inşa edilen ilk nükleer güç santrali olma özelliğini taşıyor. Akkuyu nükleer güç santrali projesi, her bir güç ünitesi 1200 MW kapasiteye sahip Rus tasarımı VVER III+ Nesil reaktörlere sahip dört güç ünitesinden oluşuyor.
Akkuyu NGS, küresel nükleer endüstride Yap-Sahip Ol-İşlet modeline uygun olarak hayata geçirilen ilk proje olma niteliğini taşıyor.
Ulusal Araştırma Üniversitesi “Moskova Enerji Mühendisliği Enstitüsü”, enerji mühendisliği, elektrik mühendisliği, radyo mühendisliği, elektronik ve bilgi teknolojileri alanında Rusya’nın önde gelen yüksek eğitim kurumlarından biri. Maddi ve teknik temele sahip MPEI, 12 enstitüden oluşuyor, 100’den fazla araştırma laboratuvarı, uzmanlaşmış bir pilot tesis, benzersiz bir eğitim Termik Santrali (TPP), ülkedeki en büyük bilimsel ve teknik kütüphane, yenilenebilir enerji poligonuna ev sahipliği yapıyor. Üniversitede 25 eğitim alanında 20 binden fazla lisans ve lisansüstü öğrenci eğitim görüyor. Eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yüksek kalitesi, 184’ü doktor ve 597’si doçent olmak üzere 1600’dan fazla öğretmen ve bilim insanı tarafından sağlanıyor.
Ulusal Araştırma Nükleer Üniversitesi Moskova Mühendislik ve Fizik Enstitüsü, Rusya’daki en iyi üniversitelerden biri olma özelliğini taşıyor. Üniversite, bilim, bilişim ve ekonomi başta olmak üzere yüksek teknoloji sektörleri için seçkin uzmanlar yetiştiriyor. NRNU MEPhI, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un personel istihdamı ve nükleer endüstriye bilimsel ve yenilikçi destek için stratejik ortağı ve temel üniversitesi olma niteliğine sahip. 11 enstitüden oluşan üniversite, laboratuvarlar, kütüphane ve teknopark olmak üzere modern araştırma altyapısını bünyesinde bulunduruyor. Binlerce öğrenci, ülkenin en iyi öğretmenleri ve bilim insanlarının rehberliğinde 29 eğitim alanında eğitim görüyor.