Uygulanacak yeni YEKDEM fiyatları ve süreleri belirlendi
  1. Anasayfa
  2. Haberler

Uygulanacak yeni YEKDEM fiyatları ve süreleri belirlendi

0

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında 2030’a kadar uygulanacak elektrik alım fiyatları belirlendi. Buna göre güneş enerjisine dayalı üretim tesislerinde taban fiyat 4,95 $-cent/kWh, tavan fiyat ise 6,05 $-cent/kWh oldu.

01/07/2021 tarihinden 31/12/2030 tarihine kadar işletmeye giren/girecek YEK Belgeli yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri için uygulanacak fiyatlar ve süreler ile fiyatların güncellenmesine ilişkin karar Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlendi.

Buna göre güneş enerjisine dayalı üretim tesisleri için YEKDEM taban fiyatı 4,95 $-cent/kWh, YEKDEM Tavan fiyatı ise 6,05 $-cent/kWh olarak belirlendi. Bununla birlikte YEKDEM fiyat uygulama süresi 10 yıl, yerli katkı uygulama süresi de 5 yıl oldu.

RES ya da GES ile bütünleşik elektrik depolama tesisleri için de fiyat ve süreler belirlendi. Buna göre YEKDEM taban fiyatı 5,85 $-cent/kWh, YEKDEM tavan fiyatı 7,15 $-cent/kWh ve YEKDEM fiyat uygulama süresi de 10 yıl oldu. Ayrıca bu tesisler için Yerli katkı fiyatı uygulama süresi de 10 yıl olarak belirlendi.

Rüzgar enerjisine dayalı üretim tesislerinde de karasal için YEKDEM taban fiyatı 4,95 $-cent/kWh, YEKDEM tavan fiyatı 6,05 $-cent/kWh ve YEKDEM fiyat uygulama süresi de 10 yıldır Ayrıca bu tesisler için Yerli katkı fiyatı uygulama süresi de 5 yıl olarak belirlendi. Deniz üstü tesislerde ise YEKDEM taban fiyatı 6,75 $-cent/kWh, YEKDEM tavan fiyatı 8,25 $-cent/kWh ve YEKDEM fiyat uygulama süresi de 10 yıl oldu. Bu tesisler için yerli katkı fiyatı uygulama süresi de 5 yıl olarak belirlendi.

Karara göre diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı projelere göre yatırım maliyetleri çok daha yüksek olan jeotermal enerji ve pompaj depolamalı hidroelektrik santral projeleri için uygulanacak alım süreleri 15 yıl, yerli katkı fiyat uygulama süresi ise 10 yıl olacak.

1 Temmuz 2021 tarihinden bu kararın yayınlanma tarihine kadar olan süreç içerisinde işletmeye giren ve YEKDEM’den yararlanan YEK Belgeli üretim tesislerinin geriye dönük herhangi bir fiyat farkı ödemeyeceği de belirtildi.

YEK Belgeli Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Elektrik Üretim Tesisleri İçin Uygulanacak Fiyatlar ve Süreler ile Fiyatların Güncellenmesine İlişkin Karar’a aşağıda ki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

file:///C:/Users/MSI/Downloads/20230501-7.pdf

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir