Küresel ısınmanın yol açtığı çevre felaketleri, karbon salınımı, iklim krizinin artan etkileri ve kendini güçlü bir şekilde hissettiren elektrik maliyetleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini artırıyor. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde bu konuya dikkat çeken ÜÇAY Grup İcra Kurulu Üyesi İlgin Eray, son zamanlarda güneş enerjisine yönelik yoğun bir talep olduğunu belirterek, “2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre yenilenebilir enerji kullanımında 8. sıradayız. Güneş enerji sistemlerine yönelik bu talep daha da artarsa ilerleyen süreçte bu sıralama değişebilir.” açıklamasında bulundu.
Birleşmiş Milletlerin 1974 yılında Stockholm’de düzenlendiği Dünya Çevre Konferansı’nda ilan edilen 5 Haziran Dünya Çevre Günü, yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanımı, doğa dostu bir sanayi üretimi ve ekosistemimizin korunması konularında farkındalık yaratmayı hedefliyor.
5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarındaki potansiyeline değinen ÜÇAY Grup İcra Kurulu Üyesi İlgin Eray, ‘’Fabrikaların, AVM’lerin ve hastanelerin çatılarına ya da arazilerine güneş enerji sistemleri kurarak onların ihtiyaç duydukları elektriği çevreci bir yaklaşımla üretmelerini ve ürettikleri fazla elektriği de satmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla onların kendi karbon ayak izlerini sıfırlamasına ve giderlerinin düşürülmesine de katkıda bulunuyoruz” dedi.
“DOĞAYA ZARAR VERMEYEN BİR OPERASYON YÜRÜTMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelinin Avrupa ülkelerine kıyasla yüksek olduğunu belirterek enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için güneş enerjisi santrallerinin önemini vurgulayan Eray, ‘’ÜÇAY Mühendislik 26 ilde bulunan 63 şubesi ile faaliyetlerini çevrecilik anlayışıyla sürdürmeye devam ediyor. Bu şubelerimizin hepsinin çatısına güneş enerji sistemleri kuruyoruz. Yakın zamanda da filomuza 25 adet elektrikli araç dâhil ettik. Tamamen yeşil enerjiyle kullanılan bu araçlarla doğaya zarar vermeyen bir operasyon yürütmeye çalışıyoruz. Süreç içerisinde filomuzun tamamını elektrikli araçlardan oluşacak şekilde yenilemeye yönelik de planlarımız var.” ifadelerini kullandı.
“1 MİLYAR TL CİRONUN ÜZERİNE ÇIKMAYI HEDEFLİYORUZ”
Bini aşkın çalışanlarıyla bireysel ve kurumsal kullanıcılara yönelik hizmet sunduklarını, ÜÇAY Grup olarak bu yıl 1 milyar TL cironun üzerine çıkmayı da hedeflediklerini belirten Eray, “En önemli kas gücümüz iklimlendirme ve enerji. İhracat yapan bir firma değiliz. Tamamen sahip olduğumuz bayiliklerle faaliyet gösteriyoruz. İhracat yapan bir firma olmadığımız için AB Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında doğrudan bir ilişkimiz bulunmuyor. Ancak müşterilerimize yönelik olarak bu işlerle alakalı gerekli danışmanlığı, teknik bilgiyi vererek fizibilite çalışmalarını gerçekleştiriyoruz.” dedi.
“GÜNEŞ ENERJİSİNE YÖNELİK TALEP YOĞUNLUĞU VAR”
“Çevreci yaklaşım odağında olmak isteyenleri çevreci yapmaya çalışıyoruz.” diyen ve elektrik fiyatlarındaki artış ile birlikte güneş enerjisine yönelik son zamanlarda talebin yükseldiğini belirten Eray, “Amortisman süresi 3-4 yıl olan bu sistemi uygulamak isteyen çok sayıda kuruluş mevcut. Dolayısıyla yapmayı düşünenlerin bizde yaratmış olduğu bir yoğunluk söz konusu. Bu da bizleri, sektörümüzü ve çevreye karşı yaklaşımımızı tabi ki olumlu yönde etkiliyor. 2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre yenilenebilir enerji kullanımında 8. sıradayız. Güneş enerji sistemlerine yönelik bu talep daha da artarsa ilerleyen süreçte bu sıralama değişebilir.” açıklamasında bulundu.
“EPDK’YA LİSANS BAŞVURUSUNDA BULUNDUK”
ÜÇAY Grup olarak da elektrikli araç şarj istasyonu geliştirilmesi adına EPDK’ya bir lisans başvurusunda bulunduklarını da belirten İlgin Eray, sürecin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye genelinde elektrikli araçların kullanılması için oluşturulan şarj istasyonlarının kurulması ve işletilmesi operasyonunu yöneteceklerini de sözlerine ekledi