Yerlilik Oranı Artırılmış İlk Rüzgar Türbini 2023’te!
  1. Anasayfa
  2. Rüzgar

Yerlilik Oranı Artırılmış İlk Rüzgar Türbini 2023’te!

0

EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet ALAGÖZ Sanayii Bakanlığı ve Aselsan işbirliğinde yerli rüzgar türbini üretim çalışmaları yapıldığını söyledi.

EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet ALAGÖZ Bursa’da, Türkiye Elektrik Sanayi Birliği (TESAB) ve Büyük Elektrik Sistemleri Uluslararası Konseyi (CIGRE) Türkiye Ulusal Komitesi iş birliğiyle düzenlenen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleşen CIGRE Türkiye Sektör Buluşmalarında açıklamalarda bulundu.

“İlkini 4 yılda üretirken ikinci jeneratörü 4 ay gibi bir sürede tamamladık”

Dr. İzzet ALAGÖZ, yerli jeneratör çalışmalarına değinerek şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye cumhuriyeti tarihi boyunca üretilen ilk yerli jeneratörü EÜAŞ olarak biz ürettik. Bugüne kadar sürekli dışarıdan alma gibi bir eğilim vardı. Bakanlığımızın milli enerji politikası gereğince yerlileştirme çalışmaları içerisinde Keban’da ilk yerli jeneratörümüzü 2019 yılında devreye aldık.  Ardından ikinci jeneratörü de ürettik. İlkini 4 yılda üretirken ikinci jeneratörü 4 ay gibi bir sürede tamamladık. Üçüncü jeneratörde kapasite artırımına gittik ve 150 megawattlık kapasitemizi 180 MW’a çıkardık. Şu anda da dördüncüyü üretiyoruz. Normal şartlarda bir tanesini üretmek altı ay gibi bir süre alıyor. Biz artık seri üretime geçmiş durumdayız. Yakın zamanda da ülkenin diğer santrallerinde yerli jeneratör ismini daha çok duyacağız.”

“Bizim için yetişmiş insan gücü santral maliyetinden çok daha önemlisi”

“Biz bu ekipmanları almak için 10 – 12 milyon Euro arasında bir bedel ödüyorduk” diyen Alagöz, şöyle devam etti:

“Şu anda biz bunu 500 bin Euro gibi bir rakama üretebilir hale geldik. Bu üretimi yapan arkadaşlarımız bundan sonra çok daha büyük projelerle büyük işler yapacağı inancıyla hem yetişmiş insan sayısını arttırıyoruz hem de santrallerdeki yerlilik oranı arttırıyoruz. Bizim için yetişmiş insan gücü santral maliyetinden çok daha önemlisi. Biz bu alandaki gelişimi ekonomik olarak elde ettiğimiz kazanımlardan çok daha önemli görüyoruz. Bize heyecan veren kısmı işim burası açıkçası.”

“Yerli rüzgar türbini üretme konusunda çalışmalar yapıyoruz”

Güneş ve rüzgâr potansiyeli ile ilgili önemli çalışmalar yapıldığını kaydeden Dr. İzzet ALAGÖZ, şunları ekledi:

“Biz bu potansiyeli dışarıdan transfer edilen ürünlerle değil ülkemizde üretilen ekipmanlarla değerlendirmeye gayret ediyoruz. Sanayi Bakanlığı ve Aselsan ile işbirliği yaparak yerli rüzgar türbini üretme konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda uzun süreden beri çalışmalar yapılıyordu. Türbinin kendisini tamamen üretmiyoruz ama ekipman bazında, parça bazında belirli bir yerlilik oranına ulaştık. Biz bu yerlilik oranını artırmak için çalışıyoruz. Yerlilik oranı artırılmış ilk türbinimizi 2023 yılında Türkiye semalarında göreceğiz.”

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir