Yeni enerji kaynaklarından biri olarak yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez, ucuz, güvenilir, çevre dostu olma özelliğini taşıyan Jeotermal enerji çalışmaları şimdi Yalova’da başlıyor.
Yer ısısı olarak nitelendirilen, yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, kimyasallar içeren sıcak su, buhar ve gazları olarak bilinen Jeotermal enerji, kaynaklardan doğrudan veya dolaylı her türlü faydalanmayı kapsıyor.
Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu çalışmaları Akköy mevkiinde sürdürülen alanda bir basın toplantısı düzenledi. Başkan Binicioğlu yaptığı açıklamada “Yalova Belediyesi tarafından çalışmaları sürdürülen sondaj kapsamında bu mevkide 350 m derinliğinde kuyu açılacak. Bu çalışmalar sonunda termal su Yalova’ya taşınacak. Termal sağlık ve turizm merkezleri, kür merkezleri ve termal su entegreli 5 yıldızlı oteller yapılması planlanan bu çalışmalarla hem sağlık turizmi geliştirilecek, hem de istihdam sağlanmış olacak” dedi.
Yalova Belediyesi ve YABELTAŞ adına Termal ve çevresi jeotermal arama ruhsatıyla çalışmalar yürütülüyor. Yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarından olan Jeotermal enerjinin tüm dünyada aranması ve işletilmesi hızla artıyor. 1300 civarında jeotermal su kaynağına sahip olan Türkiye’de de son yıllarda jeotermal enerjiden yararlanılarak şehir ve sera ısıtmacılığı yapılıyor. Halen 117 bin konut eşdeğeri (konut, termal tesis ve 1000 dönüm sera ısıtması dahil) jeotermal enerji ile ısıtılıyor ve 240 kaplıcada sağlık ve turizm amacıyla termal su kullanılıyor.
Yalova Belediyesi alternatif bir enerji kaynağı olan Jeotermal enerji çalışmaları konusunda yapılan etüt çalışmalarıyla bu kaynaktan yararlanma faaliyetlerini hızlandırdı. Buna göre yapılan üç etüt çalışması şöyle belirlendi.
1. MTA Tarafından yapılan 1.Etüt Çalışması
MTA Genel Müdürlüğü tarafından jeoloji, hidrojeoloji, hidrojeokimyasal araştırmalar yapıldı.
2. Özel bir firma t tarafından yapılan 2.Etüt Çalışması
Sahada 120 km2 lik bir alanda jeolojik ve hidrojeolojik harita çalışması ve 55 noktada jeofizik DES ölçümleri yapıldı.
3. Özel bir firma Tarafından Yapılan 3.Etüt Çalışması
En son yaptırılan detay etüt çalışmasında; 90 km2 lik bir alanda 1/25000 ölçekli jeoloji haritası yapıldı. Jeofizik çalışmada Yalova çevresinde araştırma derinliği yaklaşık 500-1200 m olmak üzere 17 adet DES ölçümleri yapıldı.
Jeoloji, jeofizik, Hidrojeokimyasal araştırma sonuçları eski (MTA ve diğer özel firmalar tarafından yapılan Jeofizik ölçümleri de yeni ölçülen noktalarla birleştirildi) ve yeni elde edilen tüm verilerle birlikte değerlendirildi ve 3 lokasyon belirlendi.