Enerji verimli, çevreci, yenilikçi ürün ve hizmetleriyle sürdürülebilir bir dünya için çalışan Mitsubishi Electric, Enerji Tasarrufu Haftası’nda daha iyi bir gelecek için verimlilik sağlayacak değişimlerin önemini vurguladı. Daha İyisi İçin Değişim ve Çevre Felsefesi Eko Değişim doğrultusunda yol alarak dünya genelinde toplumların yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen Mitsubishi Electric, enerji verimliliği konusundaki çalışmalarını her geçen yıl artırıyor. Pandemiyle birlikte insanların çevreye dair farkındalıklarının arttığını söyleyen Mitsubishi Electric Türkiye Başkanı Şevket Saraçoğlu, hafta kapsamında markanın enerji verimliliğine verdiği önemin yanı sıra çevre ile ilgili hedefleri konusunda bilgiler verdi.
Köklü inovasyon mirası ve bilgi birikiminin yanı sıra üstün teknolojiye sahip, enerji verimli, çevreci, yenilikçi ürün ve hizmetleri ile dikkat çeken teknoloji markası Mitsubishi Electric, Daha İyisi İçin Değişim ve Eko Değişim felsefesi çerçevesinde daha iyi bir gelecek ve sürdürülebilir bir dünya için çalışıyor. Toplumların yaşam kalitesini artırmak amacıyla evden uzaya kadar pek çok farklı kulvarda ileri teknolojili çözümler geliştiren marka; Türkiye’de de iklimlendirme, otomasyon, asansör, yürüyen merdiven, uydu ve ulaştırma bağlantılı altyapı sistemleri gibi alanlarda yüksek katma değer sağlamak için faaliyet gösteriyor.
Ucuz ve Temiz Enerji hedefine odaklanıyor
Akıllı çözümlerle enerjiyi koruyan ve enerji üreten bir toplumun oluşmasına katkı sunan teknolojiler geliştirmek için çalıştıklarını belirten Mitsubishi Electric Türkiye Başkanı Şevket Saraçoğlu, şu açıklamalarda bulundu: “Nisan 2021 ve sonrasındaki uzun bir döneme odaklanan yeni Çevresel Sürdürülebilirlik Vizyonumuz 2050 ile çevrenin korunmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu doğrultuda doğa ile uyum içinde yaşayan, düşük karbonlu ve geri dönüşüm odaklı bir toplum oluşturmak için kritik önem taşıyan uygulamalar hayata geçiriyoruz. Aynı zamanda, global çapta Birleşmiş Milletler tarafından 2016 ila 2030 yılları arasında ulaşılmak üzere belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda da çalışıyoruz. Bu hedeflerden ‘Ucuz ve Temiz Enerji’ yani ‘Herkes için karşılanabilir, güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerjiye erişimi sağlamak’ en çok yoğunlaştığımız alanlardan biri. Dünya genelinde özellikle sanayi alanında enerji kullanımının, üretim standartlarında bir düşüşe neden olmadan azaltılması gerekiyor. Ayrıca konutlar, ofisler ve kamuya açık tüm büyük projelerde de tüketilen enerjiden tasarruf edilmesi önem taşıyor. Bu doğrultuda biz de çevreyi ve doğal kaynakları korumaya yardımcı olacak teknoloji ve sistemler geliştirmeyi sürdürüyoruz.”
Yüksek enerji tasarrufu sağlayan çevreci teknolojiler
Sadece ürünlerin teknolojisi, güvenilirliği ve kalitesiyle değil çevre duyarlılığı ve enerji verimliliği konusunda da öncü olduklarını belirten Saraçoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Markamızın Sanayi 4.0’a yanıtı olan dijital fabrika konseptimiz e-F@ctory ile fabrikalara çok daha hızlı, verimli ve çevreci üretim imkânı tanıyoruz. Üretimde çok ciddi maliyet tasarrufu sağlayan ve yönetimden üretim katına kadar tüm fabrika katmanlarını optimize etmek için ileri teknolojileri kullanan e-F@ctory, işletmelerin hem küresel rekabette hem de çevreci üretimde bir adım önde olmalarına katkı sağlıyor. Dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahip Marmaray gibi hayatın içindeki projelerde de yer alıyor ve enerji verimliliği alanında yüksek katma değer sunuyoruz. AVM’ler, gökdelenler ve hastaneler gibi çok yüksek oranda enerjiye ihtiyaç duyan yapılarda ise kontrollü enerji yönetim sistemi uyguluyoruz.”
Yeni normalde çevreci ürün ve sistemler öne çıkacak
Enerji verimliliğinin ve kesintisizliğin büyük önem taşıdığı veri merkezi soğutma alanında güvenilirlikten ödün vermeden esnek ve hızlı modüler MULTIDENSITY ürünüyle kolay işletim imkânı tanıyan soğutma sistemleri geliştirdiklerini söyleyen Saraçoğlu; “Milyonlarca insan, pandemiyle birlikte uzaktan çalışmaya ve eğitim görmeye başladı. Büyük miktarlarda verinin işlendiği ve saklandığı veri merkezlerindeki soğutma işlemi, sistemlerin güvenliği için büyük önem taşırken bu işletmelerde kullanılan enerji miktarının düşük olması çevrenin korunması açısından olmazsa olmaz. Örneğin; s-MEXT hassas kontrollü klima ürünlerinde kullandığımız çevreye duyarlı, düşük küresel ısınma faktörü (GWP) değerine sahip soğutucu akışkanla sektörde ilk olmanın heyecanını yaşadık. Yeni normal döneminde artık her alanda çevreye dost ürün ve sistemlerin öne çıkacağını söyleyebiliriz” dedi.
Yüzde 94’e varan geri dönüşüm
Mitsubishi Electric’in konut, ofis ve endüstriyel iklimlendirme sistemlerinin de yüksek düzeyde enerji verimliliği sağladığını söyleyen Saraçoğlu; “Tüketicilerimize yapay zekâ teknolojileriyle desteklenmiş ve sistem ömrünü tamamlayana kadar çevreye dost bir yaklaşım sergileyen bir ürün yelpazesi sunuyoruz. A+++ sınıfına ulaşan Legendera klima serimiz, A+++ soğutma ve A++ ısıtma verimliliğine sahip EnviroMEserisi klimalarımızla konutlarda ısıtma alışkanlıklarının değişmesini sağlarken hem ısıtma hem de soğutmada enerji tüketiminin azalmasına katkıda bulunuyoruz. Yüksek teknoloji ve düşük enerji prensibiyle hareket ediyoruz ve klima alanında yüzde 94’e varan geri dönüşüm oranıyla dikkat çekiyoruz” açıklamalarında bulundu.
Ürün ve üretimden kaynaklanan karbon emisyonunu düşürüyor
Mitsubishi Electric tarafından icat edilen ve sadece markanın kendi asansörlerinde bulunan kabin içi yüke göre asansör hızını belirleme teknolojisi sayesinde yüzde 35’e varan oranlarda enerji tasarrufu yapılabildiğini ifade eden Saraçoğlu, bu sayede yılda yaklaşık bin 400 kilogram karbondioksit salımı azaltılmasına imkân tanıdıklarını belirtti. Enerji tasarrufuna yönelik yeni nesil teknolojiler geliştirmeye artan bir ivmeyle devam ettiklerini bildiren Saraçoğlu, markanın 100’üncü yıldönümü olan 2021 yılı itibarıyla ürün kullanımından kaynaklanan karbondioksit salımını 2001 mali yılına kıyasla, üretimden kaynaklanan karbondioksit salımını ise 1991 mali yılına göre yüzde 30’a varan oranda azaltmayı hedeflediklerini vurguladı.
“Çevre farkındalığını kurum kültürü haline getireceğiz”
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda şirket içinde eğitimler düzenlediklerini söyleyen Saraçoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Çalışanlarımıza yönelik düzenlediğimiz Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Farkındalık Eğitimi ile günümüz ve geleceğin karar vericilerini sürdürülebilir gelecek konusunda bilgilendirmeyi ve bu anlayışı kurum kültürü haline getirmeyi hedefliyoruz. Çevre konusunda düşünerek harekete geçen bir çalışan davranışı geliştirmek ve Çevre Vizyonumuz doğrultusunda hedeflerimize ulaşmak için çalışıyoruz. Tüm dünyada pandemi döneminin çevre konusunda kaydedilen bazı hedefler üzerinde önemli etkileri olacağı öngörülüyor. Biz de bu noktada çevresel sürdürülebilirliğe daha fazla odaklanılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda Mitsubishi Electric olarak faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerdeki enerji tüketiminin azaltılmasına yardımcı olmak ve karbon ayak izini azaltmak için hız kesmeden çalışmayı sürdüreceğiz.”
Mitsubishi Electric Corporation Hakkında
Güvenilir ve yüksek kaliteli ürünler üretmek konusunda 100 yıla yaklaşan tecrübeye sahip olan Mitsubishi Electric Corporation; bilgi işlem ve iletişim sistemleri, uzay geliştirme ve uydu iletişimleri, tüketici elektroniği cihazları, sanayi teknolojileri, enerji, nakliye ve inşaat makinelerinde kullanılan elektrikli ve elektronik donanımların üretimi, pazarlaması ve satışında dünyadaki ileri gelen markalardan biri olarak kabul ediliyor. Mitsubishi Electric, “Changes for the Better” (Daha İyisi İçin Değişim) ve çevre ilkesi “Eco Changes” (Eko Değişim) doğrultusunda küresel ve önde gelen çevre dostu bir şirket olmayı ve toplumu teknolojileriyle zenginleştirmeyi hedefliyor. Şirket 31 Mart 2020’de sona eren mali yılda 4,462.5 milyar yen* (40.9 milyar dolar) konsolide grup satışı gerçekleştirdi. Ayrıntılı bilgi için; www.MitsubishiElectric.com
* Tokyo Döviz Borsası’nın 31 Mart 2020’da ilan ettiği 1 USD = 109 yen kambiyo kurundan hesaplanmıştır.
Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki Faaliyetleri Hakkında
“Evden uzaya” kadar pek çok farklı sektörde ileri teknoloji çözümleri ile öne çıkan Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki ana faaliyet alanları; klima sistemleri, endüstriyel otomasyon sistemleri, ileri robot teknolojileri, CNC mekatronik sistemler ile asansör ve yürüyen merdiven sistemlerinden oluşuyor. Potansiyeline ve gücüne inandığı Türkiye’yi önemli bir üretim üssü olarak konumlandıran Mitsubishi Electric, markanın Avrupa’daki ilk ev tipi klima fabrikası olma özelliğini taşıyan Manisa’daki dijital fabrikasında Türkiye ve Avrupa için yüksek enerji tasarruflu ve çevre dostu klimalar üretiyor. Türk sanayisinin fabrikaların dijital dönüşüm sürecine entegrasyonu için çalışan Mitsubishi Electric, otomasyon teknolojileri ile dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahip Marmaray projesinde de dikkat çekiyor. Türkiye’de otomotiv ekipmanları, yarı iletken cihazlar, ulaştırma ve enerji sistemleri gibi pek çok farklı kulvarda da rol alan Mitsubishi Electric, kamu sistemleri alanındaki faaliyetleri kapsamında uçak ve uçuş güvenliğini artırmak amacıyla havalimanları için geliştirdiği radar teknolojisini Antalya Havalimanı’nda da uyguluyor. Uzay araştırma ve geliştirme sistemleri alanında dünyanın önde gelen üreticilerinden Mitsubishi Electric, Türkiye’nin ve komşu ülkelerin iletişim ve yayıncılık altyapısına katkıda bulunan Türksat 4A ve 4B uydularının da üreticisi konumunda. Ayrıntılı bilgi için; tr.mitsubishielectric.com