Rosatom, ilk Katkı Teknolojileri Merkezi’ni Moskova’da açtı
  1. Anasayfa
  2. Nükleer

Rosatom, ilk Katkı Teknolojileri Merkezi’ni Moskova’da açtı

0

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un yakıt şirketi TVEL’in teşebbüsü ve Rosatom’un katkı maddesi üretim iş integratörü olan Rusatom Katkı Teknolojileri (RusAT) şirketi, ilk Katkı Teknolojileri Merkezi’ni (ATC) açtı.

Moskova’da, Polymetal Fabrikası’nda açılan Moskova Katkı Teknolojileri Merkezi, Rusya’daki yerli teknolojilere ve ekipmana dayalı ilk endüstriyel 3D üretim merkezi oldu. Bu merkez ayrıca, geliştirme, mühendislik ve üretimi birleştiren bir tesisin ilk modeli olarak tasarlandı.

Katkı Teknolojileri Merkezi, ekipman montajı (3D yazıcılar), baskı, son işleme, ürün araştırması ve numune testi için yapılan bir laboratuvar kombinasyonunu içeriyor. Bu kombinasyon, RusAT uzmanlarının ekipmanın piyasaya sürülmesinden hemen sonra kabul edilen tasarımı ve teknolojik çözümleri kontrol edebilmelerine ve tasarımda anında düzenleme ve iyileştirme yapabilmelerine olanak sağlıyor. 

Merkezin temel görevleri arasında, ekipman üretimi için teknolojiler geliştirmek ve endüstriyel işletmelerin sorunlarını çözmek için katkı teknolojileri kullanma olanaklarını göstermek yer alıyor. Bu merkez, Rusya’da yerli ekipmanı işleten tek katkı teknolojileri merkezi olma özelliğini taşıyor. 

Katkı Teknolojileri Merkezi, Rosatom’un SLM teknolojisini kullanarak metal tozlarla baskı yapmak için kendi üretimi olan Rusmelt 300M, Rusmelt 600M ve Rusmelt 600 RM 3D yazıcılar ile donatıldı. Rus yazılımı ile çalışan bu cihazlar, uluslararası standartları karşılayan parametreleri de bünyesinde taşıyor. 

Katkı Teknoloji Merkezi’nin ikinci aşaması, seçici lazer sinterleme (SLS) ve 3D baskı teknolojileri (SLA) kullanılan metal tozları ve fotopolimerlerle birlikte kapsamlı 3D baskı makinelerini barındıracak. İkinci aşamada, test ve yardımcı ekipman yelpazesi de genişletilecek.

Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İlk Katkı Teknolojileri Merkezi’nin açılması, Rosatom’un ülkede yeni bir teknolojik düzen yaratmadaki rolünün altını çiziyor. Bu sadece nükleer endüstride değil, ulusal ölçekte de olağanüstü bir olay. Öncelikle Rosatom işletmelerinin bulunduğu şehir ve bölgelerde, bu tür merkezlerden oluşan bir ağın oluşturulmasıyla ilgili ileride yapılacak çok iş var. Bir sonraki merkez Novouralsk’ta, yakıt şirketi TVEL’in bir başka girişimi olan NPO Tsentrotech temelinde açılacak. Bu teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanması, tüm nükleer endüstri için büyük önem taşıyor. Üretimde belirli ürünlerin unsurlarının oluşturulmasından büyük ekipman tedarikine kadar katkı teknolojilerinin kullanımıyla ilgili çözümlerimiz var.” ifadeleri kullandı. 

Katkı Teknolojileri Merkezi’nin, Rus ekipmanlarıyla donatılan ilk deneme merkezi olduğu için ayrı bir önem taşıdığını belirten TVEL A.Ş. Başkanı Natalia Nikipelova ise, “Tüm ekipmanlar, tasarımcılarımız ve mühendislerimiz tarafından geliştirildi. 3D yazıcıların ekipmanı NPO Centrotec’te üretildi, makinelerin kendisi ise Moskova Polimetal Fabrikası’nın sahasında monte edildi. Bunlar Rus yazılımıyla çalışıyorlar. 3D baskı toz üretimi için ilk kurulum, yakın zamanda NPO Centrotech’te başlatıldı. Rosatom, hem üretici hem de müşteri ve tüketici olarak, katkı teknolojileri alanında eksiksiz bir ekipman ve hizmet hattı oluşturma yolunda ilerledi. Merkez nükleer yakıt düzeneği için tamamen 3D yazdırılmış anti-doebriz filtreye sahip. Bu filtre geleneksel üretime göre daha az malzeme gerektiren ve diğer yöntemlerle yeniden üretilmesi imkânsız olacak bir tasarıma sahip. Katmanlı teknolojileri üretimimize dâhil ederek diğer sektörlere örnek oluyoruz. Aslında Rusya’da kendi merkezleri, yetkinlikleri, kadroları ve destek üniversiteleri ile yeni bir endüstri yaratıyoruz.” diye konuştu.

RusAt Genel Müdürü Mikhail Turundaev ise Katkı Teknolojileri Merkezi’ne ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

“Rosatom’un ilk Katkı Teknolojileri Merkezi, müşterilerimiz için en iyi teknolojik teklifleri ve iş çözümlerini oluşturacağımız bir pilot platformdur. Yazdırma modlarında hata ayıklama işlemi tamamlandıktan sonra siparişleri kabul edeceğiz. 2021 yılı sonuna kadar, katkı ürünlerinin tam üretim döngüsünü başlatmayı planlıyoruz. Katkı teknolojisi pazarının mevcut gelişim aşamasında, merkezde kurulu olan ve 2021 yılında kurulacak olan ekipman, müşterilerimizin ihtiyaçlarını tamamen karşılayacak. Finansal göstergelere gelince, 2. aşama projesinin uygulanması çerçevesinde, 2030’da Merkezi Bilgisayar Merkezi’nin planlanan geliri 300 milyon Ruble’den fazla olacak.”

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir