İBB, İstanbul’un evsel atıklarından elektrik üreterek 1 milyon 400 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak olan Kemerburgaz Biyometanizasyon Tesisi’ni açarak hizmete aldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 16 Eylül 2017’de inşasına başlanan ve yüzde 40 ilerlemeyle yeni yönetim tarafından teslim alınan Eyüpsultan Kemerburgaz Kısıkmandıra Mevkii’ndeki “Atık Yakma ve Biyometanizasyon (organik atıklardan biyogaz üretimi) Tesisleri” hizmete açıldı. Tesis, Avrupa’nın en büyük tesislerinden biri olma özelliğini taşıyor.
1.4 MİLYON KİŞİNİN ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANACAK
Açılışı yapılan tesiste yemek, sebze, meyve ve ömrünü tamamlamış ambalajlı gıda atıkları işlenecek. İstanbul genelinde üniversiteler, hastaneler, oteller, lokantalar, askeri ve sosyal tesisler, büyük marketler gibi noktalarda organik içerikli katı atıklar toplanacak. İlçe belediyeleri tarafından kaynağından ayrı ayrı toplanacak atıklar, transfer istasyonlarına getirilecek. Burada biriken atıklar, işlenmek üzere tesise götürülecek.
Yılda 1 milyon ton evsel atığın işleneceği tesiste, aynı zamanda enerji üretimi de gerçekleştirilecek. Günlük 3000, yıllık yaklaşık 1 milyon tonluk kapasiteye sahip tesis, her biri günlük 1000 ton atık yakma kapasiteli 3 hattan oluşacak. Atıklar, tesise kamyonlar ile taşınacak ve herhangi bir ayrıştırmaya gerek duymaksızın depolama alanına boşaltılacak. Bu alanda depolanan atıklar, 3 adet “katı atık vinci” aracılığıyla “ızgaralı yakma ünitelerine” taşınacak. Izgaralı sistemde yakılan atıkların ısısından elde edilen buhar, tribünlere gönderilecek. Bu tribünler aracılığıyla da yaklaşık 78 MW/saat elektrik enerjisi elde edilecek. Bu enerjiden, tesisin tüm iç ihtiyacı ve artan enerji sayesinde de 1 milyon 400 bin kişinin elektrik ihtiyacı karşılanacak.
KOKU SORUNU ORTADAN KALKACAK
Tesis ile 100 hektarlık depolama alanından tasarruf sağlanacak. İstanbul’da oluşan evsel atıkların yüzde 15’i, yakma yöntemi ile hem atıklar ortadan kaldırılacak hem de bu sayede elektrik üretilecek. Elde edilecek elektrik ile Türkiye’nin enerji açığının giderilmesine katkı sağlanmış olacak. Çöp taşıma maliyeti azalırken, koku sorunu da ortadan kaldırılacak. Son teknolojinin kullanıldığı tesiste, emisyon değerleri Avrupa Birliği limitleri altında olacak. Tesiste kullanılacak en son teknolojili “baca gazı arıtma sistemi” ile çevreye zarar verilmeyecek. Bacadan çıkacak gazlar, “sürekli emisyon ölçümü sistemi” ile sürekli izlenecek ve kayıt altına alınacak. Bu sayede, çöplerden çıkan sera gazı salınımının yüzde 33’ünden kurtulmuş olunacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da kurulan sistem ile sera gazı salınımını online (canlı) olarak izleyebilecek. Tesis ile yerli üretim desteklenecek. Tesiste, 90 kişilik bir ekip çalışacak. İBB Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın yüklenicisi olduğu tesisin yapım müşavirliğini İSTAÇ A.Ş. yüklendi.
“ŞEHRİMİZİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE HAZIRLIYORUZ”
Açılışı gerçekleştiren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hizmete aldıkları Atık Yakma ve Biyometanizasyon Tesisi’yle ilgili detaylı bilgiler paylaştı. İmamoğlu, “Yeşil Çözüm vizyonumuz, İstanbul’da başlattığımız iklim seferberliğinin değerli bir adımıdır” dedi. Türkiye’de C40 topluluğuna üye olan ilk ve tek kurum olduklarını aktaran İmamoğlu, “Şehrimizi iklim değişikliğine hazırlamak adına büyük bir emek veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.